NIPT

Bakgrund: Vid en graviditet så finns det som bekant minst ett foster i kvinnans mage. Genom moderkakan/placentan så läcker det lite genetisk material från fostret i form av DNA in i den gravidas blod. Detta DNA kan sedan mätas i ett vanligt blodprov. Genom detta blodprov så kan man se om fostret har någon extra kromosom. DNA är organiserat i vad som kallas kromosomer i våra celler. Det vanliga är att ha 23 kromsompar där man får en kromosom från sin biologiska mamma och pappa i varje par. Vid vissa syndrom som Downs syndrom/ trisomi 21, så finns det en extra kromosom på kromosompar 21.
NIPT, förkortning av en engelsk term som betyder "icke-invasiv fostertestning". NIPT används för att upptäcka trisomier som vid Downs syndrom.
NIPT innebär inga risker för fostret eftersom det är den gravida som blodprovet, till skillnad från fostervattensprov. NIPT är 99% säkert för att hitta Downs syndrom, hittar vi en misstänkt kromosomavvikelse så rekommenderas dock fortfarande traditionellt fostervattenprov.
Hur sker testet: Vanligt (venöst) blodprov
När kan jag göra testet: Vid besöket ska du ha kommit till graviditetsvecka 10+0 (du kan givetvis boka tidigare).
Pris: 4 350 SEK eller 5 650 SEK, Vi rekommenderar vanligtvis det för 4 350 SEK.
Hur sker bokning: se först "Boka tid här" eller finns ingen tid kontakta oss via info@gendoktorn.se
Hur snabbt får jag svar: 1-2 veckor
Vad händer när jag får resultat: Du får en läkarbedömning och telefonsamtal med läkare för att diskutera resultatet om du så önskar, även om allt ser normalt ut.
Var sker analysen: Hos Life Genomics i Göteborg.
Observera att vi inte tillhandahåller andra kontroller eller aktiviteter kring graviditeten som ultraljud eller kliniska undersökningar utan endast blodprovet.

NIPT Norge
NIPT er godkjent i Norge fra 38 år. Yngre kvinner er så langt henvist til prøvetaking i utlandet. Vi har for øyeblikket ikke muligheten til å sende NIPT til / fra Norge. Interesserte har derfor måttet reise til oss i Gøteborg for prøvetaking. Kontakt oss via e-post eller direkte på reservasjonssiden for å avtale tid. Vær oppmerksom på at vi ikke tilbyr andre kontroller eller aktiviteter angående graviditet (eksempel ultralyd, kliniske undersøkelser etc).


Två produktvarianter

Det går också vanligen för båda produktvarianterna ovan att som tillägg göra en könsbestämning av barnet och även analysera s.k. könskromosomavvikelser. Bland dessa kan nämnas XO (Turner) samt XXY (Klinefelter). Observera dock att NIPT primärt är ett test av trisomier och att kön- och könskromosomanalyser inte alltid kan genomföras om t.ex. den fetala DNA-koncentrationen är för låg. Vi tar därför inte ut någon extra avgift för dessa extra analyser och kan inte heller garantera att svar kan erhållas avseende detta.

Se även fostertest.se